Visuele training

Maak hier uw afspraakGoed zien betekent met andere woorden niet alleen een goede gezichtsscherpte hebben. Je hebt nog andere vaardigheden nodig om goed te kunnen zien zoals een vlotte scherpstelling, een goede oogsamenwerking, vloeiende oogbewegingen ...

Het zien verloopt niet doeltreffend wanneer er tekorten plaatsvinden op het vlak van visuele vaardigheden. Hierdoor kan het zijn dat eenvoudige taken meer energie vragen dan nodig waardoor schoolse taken negatief beïnvloed worden. Functionele optometrie beschouwt het zien als een leerproces dat zich ontwikkelt. Wanneer deze ontwikkeling niet volgens de vastgestelde patronen verloopt, kunnen er visuele problemen ontstaan. De functionele optometrist is gespecialiseerd in het opsporen van visuele problemen en het evalueren van de visuele ontwikkeling.

Bij een functioneel optometrische evaluatie worden de visueel technische vaardigheden onderzocht. Daarbij wordt er naar de gezichtsschepte, scherpstelling, oogsamenwerking en de oogbewegingen gekeken. Dit onderzoek wordt eventueel aangevuld met een ontwikkelingsoptometrisch onderzoek bij kinderen met leermoeilijkheden. Hierbij worden de lateralisatie, de visuomotoriek (visuele input omzetten in motorische output), de perceptuele ontwikkeling en de visueelruimtelijke ontwikkeling onderzocht. Tekorten op vlak van één van deze vaardigheden kunnen de klachten eventueel verklaren. De ontwikkeling kan met behulp van visuele training worden gestimuleerd.

Na het onderzoek wordt een individueel trainingsschema opgesteld. Er vindt wekelijks een trainingssessie plaats waarbij oefeningen worden gegeven die de visuele vaardigheden gaan stimuleren en verder ontwikkelen.

Oefenen is zeer belangrijk om deze vaardigheden geautomatiseerd te krijgen. Naast de training bij Optiek Jo moet er ook dagelijks een kwartiertje thuis geoefend worden.

POLATEST

Last van hoofdpijn, nekpijn
of geïrriteerde ogen?

KLIK HIER